En man i grön tröja kommer gående med ett brev i sin hand (2007)

Vihreään puseroon ja harmaisiin housuihin pukeutunut mies kirje kädessään lähestyy kävellen (2007)

Verket är en berättelse om en man som går till en brevlåda i Tumba Centrum och postar ett brev adresserat till en slumpvist vald person i södra Frankrike. Brevet består av ett annat mindre kuvert samt en kort text där han ber mottagaren att posta det mindre brevet för att det ska få en poststämpel från Frankrike. Detta brev är adresserat tillbaka till Sverige - till mannens gamla mor och säger bland annat att han mår bra, bor i ett nyköpt hus på franska rivieran tillsammans med välartad son och fransk fru.

Berättelsen visades första gången i samband med en workshop ledd av konstnären Lena Séraphin och författaren Juha Hurme. Projekten gick under namnet Om väggar kunde tala. Det var ett samarbete mellan studenter från Konstfack, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Konstinstitutet i Lahtis, samt Konsthögskolan i Helsingforts. Resultaten från workshopen ställdes under hösten 2007 ut i Botkyrka Konsthall och senare samma höst i Kervo Konstmuseum, utanför Helsingfors.

När Man i grön tröja kommer gående med ett brev i sin hand, visades på Kervo Konstmuseum (finsk. övers: Vihreään puseroon ja harmaisiin housuihin pukeutunut mies kirje kädessään lähestyy kävellen) fick det en helt annan form. Den tidigare gestaltningen var mer fragmentarisk, där processen bakom skrivandet var mer närvarande och synlig. I Finland blev berättelsen översatt till finska och presenterad på ett mer stramt, avskalat sätt - mer som ett färdigt inramat verk

I båda fallen handlar det om att utforska olika sätt att visa text, presentera ett skrivande på alternativa sätt - i ett konstnärligt sammanhang. Det har mer och mer kommit att handla om relationen mellan skrivandet och görandet, mellan idé och föremål. Mellan verklighet och fiktion.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«tillbaka«